Kontrole SANEPIDU – jak się przygotować – spotkanie informacyjne

W Centrum Rozwoju Lokalnego odbyło się w środę 7 maja kolejne bezpłatne spotkanie informacyjne. Tematem były „Urzędowe kontrole żywności przeprowadzane przez Państwową Inspekcję Sanitarną w zakładach branży spożywczej – jak skutecznie przygotować się do kontroli SANEPIDU”. Spotkanie poprowadziła Pani Urszula Walczyk – kierownik Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia PSSE w Ostrowcu Świętokrzyskim. Wzięli w nim udział przedsiębiorcy branży gastronomicznej i pracownicy jednostek publicznych oraz podmiotów prowadzących stołówki i jadłodajnie (DPS, przedszkola, fundacje i stowarzyszenia). Okazało się, że prowadzenie zakładu gastronomicznego to nie -nomen omen – przysłowiowa „bułka z masłem”, a normy dotyczące higieny i bezpieczeństwa, które należy spełnić są dość wyśrubowane. Ale posiadanie odpowiedniej wiedzy daje możliwość nie tylko właściwego i profesjonalnego prowadzenia zakładu, ale i perfekcyjnego przygotowania się do ewentualnej kontroli – czemu właśnie służyć miało służyć dzisiejsze wydarzenie.
Podczas spotkania pani Urszula w sposób jasny i niezwykle kompetentny zaprezentowała uczestnikom aspekty związane z kontrolami prowadzonymi przez Sanepid – od regulacji prawnych na poziomach krajowym i europejskim poprzez formy i zakres prowadzonych kontroli aż po kary i zalecenia pokontrolne jakie są nakładane na punkty gastronomiczne. Wykład poparty był wieloma przykładami, a ponadto pani Urszula korzystając z własnego wieloletniego doświadczenia odpowiadała na pytania uczestników związane z przygotowaniem się do kontroli, prowadzeniem dokumentacji czy realizowaniu obowiązków związanych z prowadzeniem zakładów gastronomicznych i punktów zbiorowego żywienia.
Organizatorem spotkania było Centrum Rozwoju Lokalnego we współpracy z Powiatową Stacją Sanitarno – Epidemiologiczną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
To top